Träningstips!

 Klickerträningens grunder 

Träningsmetoden som man använder vid ”klickerträning” kallas shaping som betyder formning. Man låter helt enkelt hunden prova sig fram till det rätta beteendet genom att belöna små, små framsteg med hjälp av klickern.

Vad klickerträning handlar om är förstärkning av beteendet i rätt ögonblick. Förstärkning kan vara vad som helst som hunden tycker om. Godis, leksaker, smekning mm. Klickern ger information till hunden vilket beteende som ger belöning.

 

Timing!

Timing är viktigt dvs att klicka i rätt ögonblick! Tänk dig att du tar ett foto med en kamera! Hunden visar ett beteende, klick -”perfekt, bra, vad duktig hunden är”. Du han med att ge förstärkning på rätt ställe, du fick ett ”foto” av vad du ville belöna. Om det sedan tar några sekunder för att ta fram godiset eller kasta bollen spelar ingen roll. Det är vad hunden gör när den hör klicket som den kommer att upprepa igen.

Oftast när man börjar med klickerträning, är det si och så med timingen. Var inte orolig, du lär dig under tiden du tränar. Börja med en övning som inte har någon betydelse för dig, kanske en cirkuskonst.

Man ska ALDRIG klicka för att få uppmärksamhet eller för att kalla in hunden. Då förlorar klickern sin betydelse och blir en inkallningssignal. Om hunden luktar på en kissfläck när du klickar så är det det beteendet som du belönar. Man kan använda klickern i inkallningsträning men då ska man klicka när hunden kommer, eller när hunden tar kontakt dvs markera för hunden när den gör rätt.

Upprepa inte klicket. Om hunden gör något extra bra, och du vill belöna extra, klicka bara en gång, men ge en ”jackpot” efter klicket i form av flera godisar i följd, (inte en handfull godisar samtidigt) och mycket beröm, lek och kel.

 

Träna i korta pass!

Ca 5-10 min + korta pauser med jämna mellanrum, sen behöver hunden en lite längre paus, ca 10 min, innan ni kan köra igång igen. OBS! Detta är bara en riktlinje hur man kan träna, det är väldigt individuellt vad man har för hund, ålder, erfarenhet mm.

 

Vänta dig inte det färdiga, perfekta beteendet direkt!

Klicka och belöna små steg i rätt riktning. Öka svårigheten stegvis. Om hunden slutar visa beteendet gå tillbaka i träningen och belöna i ett tidigare skede. Om du kör fast så gör en lätt övning som hunden klarar och avsluta med en jackpot. Sluta passet innan du blir frustrerad, det går förmodligen bättre nästa gång.

När hunden lärt sig att utföra något för klicket kommer den att göra detta spontant, för att försöka få dig att klicka. Nu är det dags att lägga in den retning som ska utlösa beteendet, som t ex ett ord (”kommando”) eller ett handtecken. Klicka nu bara när beteendet visas i samband med den retning du valt ( Säg ”ligg” – hunden ligger – klick!). Omvänt – nonchalera hunden för beteendet när det inte föregåtts av retningen. (Klicka inte när hunden lägger sig spontant).

 

Det viktiga är att se till att hunden lyckas under träningen och att träningen är rolig!

Lycka till!

 

Boktips för klickerträning: KLICK & TRICK av: Deborah Jones

En bok både för nybörjare och för er som har klickertränat förut. 

 


 

Välkomna att kontakta oss för mer information eller bokning!